Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Νεύρωμα Morton

ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON

Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών. Το νεύρο που προσβάλλεται συχνότερα κατανέμεται στην περιοχή ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο δάκτυλο.

Ο όρος «νεύρωμα» Morton περιγράφει διόγκωση του νεύρου και όχι όγκο. Το νεύρωμα Morton προκαλεί πόνο στις κεφαλές των μεταταρσίων, στο μπροστινό μέρος του πέλματος, ο οποίος μερικές φορές αντανακλά προς την κορυφή των δακτύλων ή προς τον αστράγαλο και το κάτω μέρος της κνήμης. Τα στενά παπούτσια χειροτερεύουν τον πόνο, δεν έχει όμως αποδειχθεί η ενοχή τους στην αρχική δημιουργία της φλεγμονής.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Σε πρώτο χρόνο, ακολουθούμε συντηρητική θεραπεία με αποφόρτιση της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται αποφεύγοντας τα ψηλά τακούνια, τα παπούτσια με μυτερές μύτες, αλλά και τοποθετώντας μαλακά ορθοτικά πέλματα ειδικής κατασκευής στα παπούτσια αυτά. Τα πέλματα αυτά θα κατασκευαστούν από τον ποδολόγο μετά από ειδική εξέταση η οποία περιλαμβάνει πελματογράφημα και αποτύπωμα του πέλματός. Επίσης μπορεί να δοθεί αντιφλεγμονώδης θεραπευτική αγωγή, μετά από υπόδειξη του ορθοπεδικού ιατρού.
Μετά από κάποιους μήνες, η υπέρ ευαισθησία αυτή συνήθως δεν είναι πια ενοχλητική.
Η αποτελεσματικότητα της συντηρητικής θεραπείας ανέρχεται στο 30-50 %.


Εάν δεν υπάρξει καλυτέρευση του νευρινώματος Morton με την συντηρητική θεραπεία , η χειρουργική επέμβαση επιβάλλεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου