Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ, ΠΡΟΛΗΨΗ = ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι το Διαβητικό πόδι

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων από τον αστράγαλο και κάτω οι οποίες διακρίνονται σε ενδογενείς και εξωγενείς. Επιπλοκές που μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή φροντίδα και πρόληψη, όμως που απειλούν τους διαβητικούς και τους στοιχίζουν συχνά τα άκρα τους. Κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτών των επιπλοκών. Οι συνέπειες στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό είναι πολύ μεγάλες. Μελέτες έχουν δείξει πως το 15% περίπου των διαβητικών παρουσιάζουν την επιπλοκή. Ο αριθμός των ατόμων με διαβητικό πόδι αυξάνεται, καθώς αυξάνεται και η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη.

Δύο είναι οι μεγάλες βλάβες που προκαλούνται από τον διαβήτη στα πόδια, η διαβητική Νευροπάθεια και η περιφερική Αγγειοπάθεια.

Ο συνδυασμός δε και των δυο καθιστούν το πόδι ευάλωτο και είναι άκρως επικίνδυνος. Η νευροπάθεια, δηλαδή οι βλάβες στα αισθητικά νεύρα καθιστούν το άτομο ανθεκτικό σε πόνο, ζέστη και κρύο. Εκεί είναι και η παγίδα. Μπορεί ο διαβητικός να πατήσει κάτι η να βάλει τα πόδια του πολύ κοντά στην σόμπα η το τζάκι και να μην καταλάβει πόνο η κάψιμο. Η νευροπάθεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους ασθενείς και γι αυτό στις εξετάσεις ρουτίνας των διαβητικών δεν πρέπει να παραλείπεται η εξέταση των ποδιών και ειδικά της αισθητικότητας με ειδικά όργανα.
Η πρόληψη της νευροπάθειας είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή μετά την ανάπτυξή της ο ασθενής δύσκολα προστατεύεται καθώς αισθάνεται τα πόδια του ξένα.

Η άλλη παγίδα είναι η Αγγειοπάθεια, η στένωση των αγγείων των κάτω άκρων. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι τα άκρα λόγω της στένωσης σιγά σιγά δεν τροφοδοτούνται φυσιολογικά και αρχίζουν να ανοίγουν πληγές από μέσα προς τα έξω όπως και ενδεχόμενες πληγές επίκτητες να μην κλείνουν και να παίρνουν τεράστιες εκτάσεις.

Εκτός από την έλλειψη της αισθητικότητας που οδηγεί σε μη αντιληπτούς τραυματισμούς, άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η νευροπάθεια συμβάλλει στο διαβητικό πόδι είναι η ξηρότητα του δέρματος και η τροποποίηση της μικροκυκλοφορίας. Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να προληφθεί με σωστή και συστηματική φροντίδα και καθαρισμό από τον ποδολόγο και την εφαρμογή εξειδικευμένων ενυδατικών σκευασμάτων.

Για την ανίχνευση και το βαθμό παρακολούθησης της αγγειοπάθειας ο τακτικός και μεθοδικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, από τον θεράποντα ιατρό που θα ελέγχει και θα καταγράφει τα ψηλαφητικά ευρήματα στις αρτηρίες των κάτω άκρων, με έλεγχο Doppler και άλλα τεστ.

Η λοίμωξη είναι η συχνότερη τελική αιτία ακρωτηριασμού σε πάσχοντες από διαβητικό πόδι. Καμία λοίμωξη δεν πρέπει να θεωρείται ασήμαντη.

Η νευροαρθροπάθεια του Charcot επίσης αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαταραχή στο διαβητικό πόδι όπου εξαλείφεται η ποδική καμάρα και το πέλμα παίρνει κυρτή μορφή. και πρέπει να γίνεται έγκαιρα αντιληπτή από τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι βλάβες μπορεί να εμφανισθούν σε διάστημα εβδομάδων ή ημερών! Οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Η συστηματική επίσκεψη στο ποδολόγο για φροντίδα και περιποίηση μπορεί να προλάβει έγκαιρα καταστάσεις κα να μην αφήσει να εξελιχθούν.

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης.

Άννα Παγκά
Ποδολόγος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου