Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πελματογράφημα ή αλλιώς κινητική ανάλυση βάδισης





 Το πελματογράφημα είναι μια μέθοδος τρισδιάστατης καταγραφής και μελέτης των πιέσεων και δυνάμεων που ασκούνται στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου πόδα από το υπερκείμενο βάρος του σώματος. Ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος αφ' ενός, κι αφ' ετέρου της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση. 

Αντίθετα με τις τυποποιημένες λύσεις που μέχρι σήμερα μπορούσε να βρει στο εμπόριο οποιοσδήποτε αναζητούσε ένα απλό ή πιο εξειδικευμένο πέλμα, το σύστημα του ψηφιακού πελματογράφου, κατασκευάζει για τον πελάτη
το προσωπικό δικό του μοναδικό πέλμα.

Διορθωτικά, ένα ορθωτικό πέλμα-βοήθημα κατασκευάζεται
μοναδικά για τον κάθε ασθενή, βάση της μέτρησης, για να ρυθμίσει τις πιέσεις των πελμάτων του.

Τα ορθωτικά βοηθήματα κατασκευάζονται από ειδικά υλικά ανάλογα με την πάθηση και τον τύπο των παπουτσιών στον οποίο θα φορεθούν (αθλητικά - πολιτικά - παιδικά - ειδικής κατασκευής).

Χρησιμοποιούνται για να εξισορροπούν καταστάσεις που προκαλούνται από παθήσεις του ποδιού όπως πελματικές απονευρώσεις, πόνους στην πτέρνα φλεγμονή στο μετατάρσιο, φλεγμονές και ρήξεις συνδέσμων καθώς και για να διορθώνουν τη βιομηχανική και την ευθυγράμμιση του διασκελισμού.

Η τέλεια εφαρμογή των ορθωτικών πελμάτων βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που πηγάζουν και εστιάζονται στο πόδι καθώς και στα προβλήματα που δημιουργούνται στο γόνατο, στα ισχία και χαμηλά στην οσφυϊκή χώρα, εξ αιτίας της λανθασμένης στάσης και βάδισης του ατόμου.

Το πελματογράφημα είναι εύκολο και ανώδυνο, ενώ παρέχει την δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων και παθήσεων των πελμάτων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν αξιολογούνται από τον θεράποντα γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή ή τον ποδολόγο, οι οποίοι μπορούν να προτείνουν τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων πελμάτων αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή.
 




ΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ;

  

  
Στη στατική εξέταση
Επεξεργάζεται την κατανομή—την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης η οποία κατανέμεται στα κάτω άκρα.
Μετράει τις αποστάσεις τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης.
Αναλύει την σταθερότητα (stability) του ασθενούς κατά την ορθοστατική θέση.

Στη Δυναμική εξέταση
Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού το γράφημα της φόρτισης τη μέγιστη πίεση το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους
Μετράει την πίεση σε N/cm2 που ασκείται κατά την διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων.
Συγκρίνει βήματα από την στατική, δυναμική μέτρηση και δίνει την δυνατότητα τις ανάλυσης μεταξύ των δύο ποδιών.  
 
Άννα Παγκά
Ποδολόγος Medi foot






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου