Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μύκητες



Μυκητίαση

Εκτός από το ότι η ύπαρξη τους ειναι αντί αισθητική μπορεί να είναι και ενοχλητική διότι παραμορφώνονται τα νύχια προκαλώντας πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές και επικίνδυνες δευτερογενείς λοιμώξεις ιδιαίτερα στους διαβητικούς ασθενείς.
Οι μύκητες είναι παθογόνοι και μη και στην ανάπτυξη τους παίζει σημαντικό ρόλο η υγρασία.
Οι μύκητες προσβάλουν τα νύχια κυρίως ατόμων μεταξύ 35 έως 75 ετών, σπάνια τους νεότερους, και περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.
Αυτό βέβαια τα τελευταία χρόνια έξ´ αιτίας των βερνικιών και των διαφόρων απρόσεχτων επαγγελματιών, έχει την τάση να ανατρέπεται και να υπερισχύουν οι γυναίκες.
Οι μύκητες στα νύχια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που πηγαίνουν συχνά σε δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια, ή ντους, και σε άτομα που ιδρώνουν πολύ διότι οι μύκητες αυτοί αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
Η μόλυνση των νυχιών συχνότερα εμφανίζεται στα νύχια των ποδιών και ξεκινά με μια μικρή, λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από τα προσβεβλημένα νύχια.
Όπως με τις περισσότερες ασθένειες είναι ευκολότερη η θεραπεία του μύκητα των νυχιών όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Καθώς η λοίμωξη προχωράει σε βάθος και ο μύκητας συνεχίζει να τρέφεται από την κερατίνη (βασική πρωτεΐνη του νυχιού και του δέρματος), το νύχι αρχίζει πρώτα να αλλάζει χρώμα, χάνει την γυαλάδα του, και γίνεται από υπόλευκο σε έντονο κίτρινο.
Το νύχι στη συνέχεια γίνεται εύθρυπτο και εύθραυστο και ευαίσθητο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποκόλληση του νυχιού εντελώς από την κοίτη του.
Ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει μια τέτοια λοίμωξη μόνος του και αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα απο την αρχή μπορεί να ειναι χρονοβόρα , πράγμα που οδηγεί σε μόνιμες βλάβες των νυχιών ή σε ακόμα χειρότερα επικίνδυνες δευτερογενείς μολύνσεις.
Οι ασθενείς που έχουν ήδη αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μολύνσεις.
Θεραπευτικές μέθοδοι για τους μύκητες των νυχιών
Όπως θα αναμενόταν με μια τόσο σχετικά συχνή νόσο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι και φάρμακα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της μυκητίασης.
Η θεραπεία για το μύκητα των νυχιών μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα σε συνδιασμό με καθαρισμό της άρρωστης περιοχής απο ποδολόγο ή από του στόματος φάρμακα (αντιμυκητιασικά) τα οποία χορηγούνται απο τον αρμόδιο γιατρό.
Οι μολύνσεις στα νύχια των ποδιών είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν επειδή το νύχι μεγαλώνει πιο αργά.
Επιπλέον, το υγρό και ζεστό περιβάλλον των παπουτσιών βοηθούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των. Αν σταματήσει η θεραπεία του μύκητα των νυχιών πριν την ολοκλήρωση της θεραπείας, τα επιφανειακά συμπτώματα εμφανίζονται ξανά πιο έντονα, καθώς η μόλυνση στη ρίζα των νυχιών έχει μείνει ανέγγιχτη. Γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τον ποδολόγο ή τον γιατρό σας και να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Ακόμη και αν η θεραπεία είναι επιτυχής, ένα νέο νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, μπορεί να κάνει μέχρι και ένα χρόνο για να αναπτυχθεί. Γι αυτό είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση της μυκητίασης.
Τα θεραπευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τον θεράποντα γιατρό για λήψη από του στόματος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όμως φέρουν και επικίνδυνες παρενέργειες.
Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτές τις θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του ήπατος ή του στομάχου, όπως μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις από τις οποίες ο ασθενής ήδη πάσχει.
Για τους λόγους αυτούς, πολλοί γιατροί αποφεύγουν να τα χορηγήσουν σε ασθενείς με προβλήματα και ευαισθησία στην καρδιά, το συκώτι, ή το ανοσοποιητικό σύστημα, ή σε ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένα άλλα φάρμακα για να μην ρισκάρουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.
Για αυτούς τους λόγους ,γιατροί και βοτανολόγοι τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει όλο και περισσότερο σε λύσεις με φυσικά θεραπευτικά προϊόντα όπως αιθέρια έλαια, για να καταπολεμήσουν τους μύκητες.
Τα ενεργά συστατικά σε φυσικές και φυτικές θεραπείες του μύκητα των νυχιών, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο στην επιφάνεια των νυχιών αλλά και στη ρίζα τους, χωρίς τις υψηλές τιμές κόστους του φαρμάκου ή τις επικίνδυνες παρενέργειες του.
Τα φυσικά αυτά σκευάσματα επιτρέπουν την ασφαλή και φυσική απομάκρυνση της μόλυνσης καθώς και την πρόληψη μελλοντικής επανεμφάνισης της.
Ο συνδυασμός της φθηνής τιμής, αλλά και της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης σε συνδυασμό με τον ποδολογικό καθαρισμό, τα φυσικά συστατικά, και η έλλειψη επικίνδυνων παρενεργειών έχουν κάνει τα φυσικά αυτά σκευάσματα την καλύτερη λύση για μόνιμη και οριστική απαλλαγή από τον μύκητα των νυχιών ποδιών και χεριών.

Ο Ποδολόγος σας θα σας συμβουλεύσει και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε απο το πρόβλημα.

Άννα Παγκά
Ποδολόγος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου