Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ, ΠΡΟΛΗΨΗ = ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι το Διαβητικό πόδι

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων από τον αστράγαλο και κάτω οι οποίες διακρίνονται σε ενδογενείς και εξωγενείς. Επιπλοκές που μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή φροντίδα και πρόληψη, όμως που απειλούν τους διαβητικούς και τους στοιχίζουν συχνά τα άκρα τους. Κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτών των επιπλοκών. Οι συνέπειες στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό είναι πολύ μεγάλες. Μελέτες έχουν δείξει πως το 15% περίπου των διαβητικών παρουσιάζουν την επιπλοκή. Ο αριθμός των ατόμων με διαβητικό πόδι αυξάνεται, καθώς αυξάνεται και η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη.

Δύο είναι οι μεγάλες βλάβες που προκαλούνται από τον διαβήτη στα πόδια, η διαβητική Νευροπάθεια και η περιφερική Αγγειοπάθεια.

Ο συνδυασμός δε και των δυο καθιστούν το πόδι ευάλωτο και είναι άκρως επικίνδυνος. Η νευροπάθεια, δηλαδή οι βλάβες στα αισθητικά νεύρα καθιστούν το άτομο ανθεκτικό σε πόνο, ζέστη και κρύο. Εκεί είναι και η παγίδα. Μπορεί ο διαβητικός να πατήσει κάτι η να βάλει τα πόδια του πολύ κοντά στην σόμπα η το τζάκι και να μην καταλάβει πόνο η κάψιμο. Η νευροπάθεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους ασθενείς και γι αυτό στις εξετάσεις ρουτίνας των διαβητικών δεν πρέπει να παραλείπεται η εξέταση των ποδιών και ειδικά της αισθητικότητας με ειδικά όργανα.
Η πρόληψη της νευροπάθειας είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή μετά την ανάπτυξή της ο ασθενής δύσκολα προστατεύεται καθώς αισθάνεται τα πόδια του ξένα.

Η άλλη παγίδα είναι η Αγγειοπάθεια, η στένωση των αγγείων των κάτω άκρων. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι τα άκρα λόγω της στένωσης σιγά σιγά δεν τροφοδοτούνται φυσιολογικά και αρχίζουν να ανοίγουν πληγές από μέσα προς τα έξω όπως και ενδεχόμενες πληγές επίκτητες να μην κλείνουν και να παίρνουν τεράστιες εκτάσεις.

Εκτός από την έλλειψη της αισθητικότητας που οδηγεί σε μη αντιληπτούς τραυματισμούς, άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η νευροπάθεια συμβάλλει στο διαβητικό πόδι είναι η ξηρότητα του δέρματος και η τροποποίηση της μικροκυκλοφορίας. Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να προληφθεί με σωστή και συστηματική φροντίδα και καθαρισμό από τον ποδολόγο και την εφαρμογή εξειδικευμένων ενυδατικών σκευασμάτων.

Για την ανίχνευση και το βαθμό παρακολούθησης της αγγειοπάθειας ο τακτικός και μεθοδικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, από τον θεράποντα ιατρό που θα ελέγχει και θα καταγράφει τα ψηλαφητικά ευρήματα στις αρτηρίες των κάτω άκρων, με έλεγχο Doppler και άλλα τεστ.

Η λοίμωξη είναι η συχνότερη τελική αιτία ακρωτηριασμού σε πάσχοντες από διαβητικό πόδι. Καμία λοίμωξη δεν πρέπει να θεωρείται ασήμαντη.

Η νευροαρθροπάθεια του Charcot επίσης αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαταραχή στο διαβητικό πόδι όπου εξαλείφεται η ποδική καμάρα και το πέλμα παίρνει κυρτή μορφή. και πρέπει να γίνεται έγκαιρα αντιληπτή από τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι βλάβες μπορεί να εμφανισθούν σε διάστημα εβδομάδων ή ημερών! Οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Η συστηματική επίσκεψη στο ποδολόγο για φροντίδα και περιποίηση μπορεί να προλάβει έγκαιρα καταστάσεις κα να μην αφήσει να εξελιχθούν.

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης.

Άννα Παγκά
Ποδολόγος






Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μύκητες



Μυκητίαση

Εκτός από το ότι η ύπαρξη τους ειναι αντί αισθητική μπορεί να είναι και ενοχλητική διότι παραμορφώνονται τα νύχια προκαλώντας πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές και επικίνδυνες δευτερογενείς λοιμώξεις ιδιαίτερα στους διαβητικούς ασθενείς.
Οι μύκητες είναι παθογόνοι και μη και στην ανάπτυξη τους παίζει σημαντικό ρόλο η υγρασία.
Οι μύκητες προσβάλουν τα νύχια κυρίως ατόμων μεταξύ 35 έως 75 ετών, σπάνια τους νεότερους, και περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.
Αυτό βέβαια τα τελευταία χρόνια έξ´ αιτίας των βερνικιών και των διαφόρων απρόσεχτων επαγγελματιών, έχει την τάση να ανατρέπεται και να υπερισχύουν οι γυναίκες.
Οι μύκητες στα νύχια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που πηγαίνουν συχνά σε δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια, ή ντους, και σε άτομα που ιδρώνουν πολύ διότι οι μύκητες αυτοί αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
Η μόλυνση των νυχιών συχνότερα εμφανίζεται στα νύχια των ποδιών και ξεκινά με μια μικρή, λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από τα προσβεβλημένα νύχια.
Όπως με τις περισσότερες ασθένειες είναι ευκολότερη η θεραπεία του μύκητα των νυχιών όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Καθώς η λοίμωξη προχωράει σε βάθος και ο μύκητας συνεχίζει να τρέφεται από την κερατίνη (βασική πρωτεΐνη του νυχιού και του δέρματος), το νύχι αρχίζει πρώτα να αλλάζει χρώμα, χάνει την γυαλάδα του, και γίνεται από υπόλευκο σε έντονο κίτρινο.
Το νύχι στη συνέχεια γίνεται εύθρυπτο και εύθραυστο και ευαίσθητο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποκόλληση του νυχιού εντελώς από την κοίτη του.
Ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει μια τέτοια λοίμωξη μόνος του και αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα απο την αρχή μπορεί να ειναι χρονοβόρα , πράγμα που οδηγεί σε μόνιμες βλάβες των νυχιών ή σε ακόμα χειρότερα επικίνδυνες δευτερογενείς μολύνσεις.
Οι ασθενείς που έχουν ήδη αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μολύνσεις.
Θεραπευτικές μέθοδοι για τους μύκητες των νυχιών
Όπως θα αναμενόταν με μια τόσο σχετικά συχνή νόσο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι και φάρμακα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της μυκητίασης.
Η θεραπεία για το μύκητα των νυχιών μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα σε συνδιασμό με καθαρισμό της άρρωστης περιοχής απο ποδολόγο ή από του στόματος φάρμακα (αντιμυκητιασικά) τα οποία χορηγούνται απο τον αρμόδιο γιατρό.
Οι μολύνσεις στα νύχια των ποδιών είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν επειδή το νύχι μεγαλώνει πιο αργά.
Επιπλέον, το υγρό και ζεστό περιβάλλον των παπουτσιών βοηθούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των. Αν σταματήσει η θεραπεία του μύκητα των νυχιών πριν την ολοκλήρωση της θεραπείας, τα επιφανειακά συμπτώματα εμφανίζονται ξανά πιο έντονα, καθώς η μόλυνση στη ρίζα των νυχιών έχει μείνει ανέγγιχτη. Γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τον ποδολόγο ή τον γιατρό σας και να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Ακόμη και αν η θεραπεία είναι επιτυχής, ένα νέο νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, μπορεί να κάνει μέχρι και ένα χρόνο για να αναπτυχθεί. Γι αυτό είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση της μυκητίασης.
Τα θεραπευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τον θεράποντα γιατρό για λήψη από του στόματος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όμως φέρουν και επικίνδυνες παρενέργειες.
Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτές τις θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του ήπατος ή του στομάχου, όπως μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις από τις οποίες ο ασθενής ήδη πάσχει.
Για τους λόγους αυτούς, πολλοί γιατροί αποφεύγουν να τα χορηγήσουν σε ασθενείς με προβλήματα και ευαισθησία στην καρδιά, το συκώτι, ή το ανοσοποιητικό σύστημα, ή σε ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένα άλλα φάρμακα για να μην ρισκάρουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.
Για αυτούς τους λόγους ,γιατροί και βοτανολόγοι τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει όλο και περισσότερο σε λύσεις με φυσικά θεραπευτικά προϊόντα όπως αιθέρια έλαια, για να καταπολεμήσουν τους μύκητες.
Τα ενεργά συστατικά σε φυσικές και φυτικές θεραπείες του μύκητα των νυχιών, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο στην επιφάνεια των νυχιών αλλά και στη ρίζα τους, χωρίς τις υψηλές τιμές κόστους του φαρμάκου ή τις επικίνδυνες παρενέργειες του.
Τα φυσικά αυτά σκευάσματα επιτρέπουν την ασφαλή και φυσική απομάκρυνση της μόλυνσης καθώς και την πρόληψη μελλοντικής επανεμφάνισης της.
Ο συνδυασμός της φθηνής τιμής, αλλά και της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης σε συνδυασμό με τον ποδολογικό καθαρισμό, τα φυσικά συστατικά, και η έλλειψη επικίνδυνων παρενεργειών έχουν κάνει τα φυσικά αυτά σκευάσματα την καλύτερη λύση για μόνιμη και οριστική απαλλαγή από τον μύκητα των νυχιών ποδιών και χεριών.

Ο Ποδολόγος σας θα σας συμβουλεύσει και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε απο το πρόβλημα.

Άννα Παγκά
Ποδολόγος





Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Νεύρωμα Morton

ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON

Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών. Το νεύρο που προσβάλλεται συχνότερα κατανέμεται στην περιοχή ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο δάκτυλο.

Ο όρος «νεύρωμα» Morton περιγράφει διόγκωση του νεύρου και όχι όγκο. Το νεύρωμα Morton προκαλεί πόνο στις κεφαλές των μεταταρσίων, στο μπροστινό μέρος του πέλματος, ο οποίος μερικές φορές αντανακλά προς την κορυφή των δακτύλων ή προς τον αστράγαλο και το κάτω μέρος της κνήμης. Τα στενά παπούτσια χειροτερεύουν τον πόνο, δεν έχει όμως αποδειχθεί η ενοχή τους στην αρχική δημιουργία της φλεγμονής.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Σε πρώτο χρόνο, ακολουθούμε συντηρητική θεραπεία με αποφόρτιση της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται αποφεύγοντας τα ψηλά τακούνια, τα παπούτσια με μυτερές μύτες, αλλά και τοποθετώντας μαλακά ορθοτικά πέλματα ειδικής κατασκευής στα παπούτσια αυτά. Τα πέλματα αυτά θα κατασκευαστούν από τον ποδολόγο μετά από ειδική εξέταση η οποία περιλαμβάνει πελματογράφημα και αποτύπωμα του πέλματός. Επίσης μπορεί να δοθεί αντιφλεγμονώδης θεραπευτική αγωγή, μετά από υπόδειξη του ορθοπεδικού ιατρού.
Μετά από κάποιους μήνες, η υπέρ ευαισθησία αυτή συνήθως δεν είναι πια ενοχλητική.
Η αποτελεσματικότητα της συντηρητικής θεραπείας ανέρχεται στο 30-50 %.


Εάν δεν υπάρξει καλυτέρευση του νευρινώματος Morton με την συντηρητική θεραπεία , η χειρουργική επέμβαση επιβάλλεται.


Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Εχετε πρόβλημα με τις φτέρνες σας;;;

Καλή και ηλιόλουστη μέρα να έχετε!!


Υπερκερατώσεις - Ραγάδες

Στο πέλμα, στην εξωτερική πλευρά και ιδιαίτερα στην φτέρνα, εμφανίζονται στον κερατοειδή χιτώνα σχισίματα για τα οποία υπάρχουν διάφορες ονομασίες, όπως ραγάδες και σκάσιμο. Αυτά όταν παρουσιαστούν μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο. Μέρη του δέρματος που έχουν την τάση για τέτοια σχισίματα, χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στην μηνιαία απομάκρυνση των σκληρύνσεων, αλλά και στην καθημερινή περιποίηση του ασθενούς στο σπίτι. Με την υπεύθυνη συμβολή του ποδολόγου σας θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αντίστοιχες καταστάσεις και να έχετε όμορφες φτέρνες για το καλοκαίρι.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ονυχογρύπωση - www.medifoot.gr


Η δυστροφία αυτή αφορά βασικά τα νύχια των μεγάλων δακτύλων του ποδιού και είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Πολλές φορές συνυπάρχει ονυχογρύπωση με ονυχομυκητίαση. Η επιφάνεια τους παρουσιάζει επιμήκεις γραμμώσεις. Η μία πλευρά της μήτρας αναπτύσσεται γρηγορότερα από την άλλη και έτσι καθορίζει την φορά της ανωμαλίας. Η υπερβολική ανάπτυξη του νυχιού, δεν σταματά στο υπονύχιο, αλλά προεξέχει 6-8 εκατοστά και κυρτώνει προοδευτικά μέχρις ότου πάρει ελικοειδή μορφή. Τα νύχια αυτά μοιάζουν με κέρας ή νύχι αρπαχτικού πουλιού. Η κοίτη των νυχιών υπερτρέφεται και η υπονύχια αύλακα γεμίζει λεπιδώδη κεράτινη μάζα. Ο Ποδολόγος όμως περιποιείται το υπερτροφικό νύχι προλαμβάνοντας έτσι τυχόν μολύνσεις, λόγω υπερτροφίας και τραυματισμών.



http://www.medifoot.gr/index.asp?lg=0&shid=&l=gr